Mekanik Sistemler

Anasayfa | Faaliyet Alanları | Mekanik Sistemler
  • Image
  • Image
  • Image

Temiz Su Tesisatları



Temiz su tesisatı sayaçtan veya suyun kaynağından başlayarak kullanma yerlerine kadar olan
temiz su boru donanımlarını ve aygıtları içerir. Temiz su tesisatı soğuk su tesisatı ve sıcak su tesisatı
olmak üzere iki ana bölümden oluşur. Bina temiz su tesisatı, bina bağlantı hattı, su sayacı ve kullanım hattı
olmak üzere üç kısımdan oluşur.

Modern bir sıhhi tesisat sisteminin oluşması için aşağıdakiler sıralanabilir;
Yapı sakinlerine güvenilir bir temiz su sağlanması ve bu suya herhangi bir sıvının karışmasının önlenmesidir. 
Pis su drenaj sisteminin tıkanma ve kirlenmelerden katı madde birikimlerinden uygun bir bakımla korunmasının sağlanmasıdır.

Kabul edilebilir bir tesisat ömrü için uygun boru ve donatım malzemelerinin seçilmesidir. Temiz su ve pis su sistemlerinde uygun ayırma yalıtım ve havalandırmanın sağlanmasıdır. Aygıt sayısı, sağlanan suyun miktar ve basınç yönünden uygun bir sistem kurulması gerekli hâllerde suyun depolanmasıdır. 

 

  • Image
  • Image
  • Image

Pis Su Tesisatları


Su kullanma yerlerinden başlayan ve bina dışındaki rögara kadar olan boru bölümlerinin tümüne bina içi atık su tesisatı denir. Bina içi atık su tesisatı boru bölümlerinin görevleri dikkate alınarak ana boru, kolon borusu, kat borusu, bağlantı borusu ve havalık borusu olmak üzere beş bölümden oluşur.

Yapılan Pis (Atık) Su Tesisatları;
Koku ve su sızıntısı yapmamalı, yıkama düzenleri kesintisiz ve iyi çalışmalıdır. Kullanım kolaylığı olmalı, diğer sağlık gereçleri ile uygun aralıkta olmalıdır. Vitrifiye gereçleri yerlerine iyi sabitlenmeli, sarsılma ve oynamaları önlenmeli, onarımları kolay olmalıdır. Vitrifiye gereçleri, mekândaki duvar ve yer seramikleri ile uyum sağlamalı, yerleştirme düzeni göze hoş görünmelidir. 

Vitrifiye gereçlerinin armatürleri takılırken uygun anahtar kullanılmalı; çizik, çatlak ve benzeri tahribatlardan kaçınılmalıdır. Armatürlerin su bağlantıları yapılmadan önce soğuk ve sıcak su borularının içi iyice yıkanmalıdır. Vitrifiye gereçlerinin montajında, tespit vidaları yerine kesinlikle çimento ve benzeri harçlar kullanılmamalıdır. Vitrifiye gereçleri, taşıma ve montaj sırasında sert madde ve darbelerden korunmalıdır.
Montajı yapılacak sağlık gereçleri ve armatürler, inşaat süresince koruma altına alınmalıdır. Her vitrifiye gerecinin montajında uygun montaj malzemeleri kullanılmalıdır. Klozetlerin montajında, her rezervuar için uygun olan iç takım kullanılmalıdır. 

İlk anda yerleştirilmeleri zorunlu olan hela taşı ve duş teknelerinin inşaatın devamı süresince hasar görmemeleri için sifon ağızları geçici olarak kapatılmalı, üzerleri örtülmelidir. Tüm kirli suları kesintisiz olarak sağlığı zarar vermeyecek ve insanları rahatsız etmeyecek şekilde bina dışına taşımalıdır.

Koku, gaz ve böceklerin pis su borularından binaya geçmesini önlemelidir. Borular dayanıklı olmalı ve çeşitli etkenlerden zarar görmeyecek şekilde düzenlenmelidir. Boruların gaz ve su sızdırmazlığı olmalıdır.

  • Image
  • Image
  • Image

Doğalgaz Tesisatları


Doğalgaz, yüksek yanıcılık ve düşük emisyon sağladığı için konutlarda ve endüstriyel tesislerde enerji kaynağı olarak kullanılmaktadır. Doğalgaz tesisatlarının mutlaka ön onaylı projeye uygun olmalı, mutlak suretle doğalgaz yetki belgesi olan firmalara yaptırılmalıdır.

Doğalgaz tesisatı uygulanırken;
Gaz tesisatı topraklaması bakır çubuk veya bakır plaka kullanılarak yapılmalıdır. Bina bağlantı hatlarının yeraltında tesis edildiği durumlarda; toprak altı PE kaplı çelik boru hatlarına katodik koruma yapılmalıdır. Katodik koruma uygulaması yapılan sistemlerde magnezyum anotlar kullanılır. Bina bağlantı hatları binaya, bina girişine yakın, yeterince aydınlatılmış, kendi kendine havalanabilen, kuru ve kolayca ulaşılabilen bir yerden girilmelidir. Doğalgaz boruları bina ortak mahallerinden geçmelidir. Yangın merdiveni yanından geçemez. Doğalgaz bina bağlantı hattı üzerine rahatça ulaşılabilecek ( 1,90m.-2,10 m) hasar görmeyecek bir noktaya tüm tesisatın gaz hattını kesecek ana kesme vanası bulunmalıdır. Bodrum girişi öncesinde, dışarı AKV konulmalı kapak hacimler havalandırılmalı ve alarm cihazı, selenoid vana kullanılmalıdır. 

AKV ve kolon vanası çapı hattın çapı ile aynı olmalıdır.Yalnızca DN65 hız sınırlaması ve basınç kayıpları dikkate alınmak suretiyle DN50 dişli vana koyulabilir. Doğalgaz hatlarının duvar ve döşemede geçişlerinde koruyucu kılıf borusu kullanılmalıdır. Doğalgaz boruları ile telefon, elektrik hatları ve sıcak, kızgın akışkan boruları en az 15 cm.lik açıklık olmalıdır. Sıva altında doğalgaz borusu döşenemez. İç tesisat boruları aydınlık, asansör boşluğu, havalandırma, çatı arası, duman ve çöp bacaları ile davlumbaz içinde, yakıt depolarından, asma tavan içinden ve yangın merdivenlerinin içi veya bitişiğinden geçirilmemelidir. 

Bina kolon hatlarının havalandırılması için gazın toplanması muhtemel olan yerler (bina üst kat sahanlığı) dış ortamla doğrudan veya kanal kullanılarak irtibatlandırılmalıdır. (150 cm²) Gaz teslim noktası ile sayaç giriş vanası arasındaki tesisatlar da toprak altı hatlarda, üretim amaçlı ticari yerlere ait tesisatların sayaçtan sonraki kısımlarında DN25 ve üstü çaplar için kaynaklı birleştirme yapılmalıdır. Sayaç girişinde kesme vanası bulunmalıdır. Sayaç ve bağlantı boruları duman bacaları üzerine, asansör giriş kapısı üzerine, balkona, konut kapısı üzerine koyulamaz.

Merkezi sistem sayaçları kazan dairesi dışına koyulmalıdır. Baca kesiti cihaz kapasitesi ve baca yüksekliğine göre ilgili TSE ye göre (TS13384) hesaplanmış olmalıdır. DN 65 ve üzeri çaplı vanalar flanşlı olmalı. Dışarıdaki vanalar, havalandırılmış kutu içine alınmalıdır. Kazan dairesi girişi ortak mahalden olmalıdır. Kazan dairesinden kolon hattı geçirilmemeli. Alarm cihazı ve selenoid vana kullanılmalıdır. AKS kazan dairesi dışına yerleştirilmelidir. Kazan topraklaması yapılmalı, yakıt tankı iptal edilmelidir. Doğalgaz boru çapının gerekli debiye göre seçimi yapılıp, hız ve toplam basınç kaybına göre çap seçimi yapılmalıdır. 

  • Image
  • Image
  • Image

Isıtma Sistemleri


Isıtma sistemi, ortam sıcaklığını kabul edilebilir bir seviyede tutmak için kullanılan bileşenlerindir. Konut, ofis veya tesislerin bir enerji kaynağı ve tercih edilen sistemi kullanarak ısıtılması sağlar. Merkezi bir sistem veya lokasyonlara ayrı olarak uygulanan sistemlerle gerçekleştirilir, günümüzde tercih edilen sistemler;

Yerden ısıtma sistemleri; geleneksel sistemlere kıyasla daha düşük sıcaklıktaki su kullanarak, ısıyı homojen bir şekilde dağıtır. Isı konforu, verimli enerji kullanımı ve güvenlik açısından avantaj sağlar.

Merkezi ısıtma sistemleri; konut, ofis veya tesislerin tüm mahallerinin ısıtılması için sıcak suyun tek bir ana ısı kaynağı kullanılarak ısıtılmasını sağlar.
 

  • Image
  • Image
  • Image

Havalandırma Sistemleri


Havalandırma, dış ortam havasının bir alana kasıtlı olarak verilmesidir. Mekanik havalandırma sistemleri, besleme fanlarının (bir binaya dış havayı iten), egzoz fanlarının (binadan havayı çeken ve böylece binaya eşit hava akışı sağlayan) ayrı veya her ikisinin aynı anda kullanıldığı bir kombinasyonudur.